Lampa UV to urządzenie o którym pisaliśmy m.in. w artykule pomagającym w doborze filtra do wody. Promieniowanie UV wykorzystywane w sterylizatorach biologicznych, gwarantuje usunięcie 99,9% wszelkich mikroorganizmów, pod warunkiem właściwego doboru lampy UV w stosunku do zakładanego przepływu wody i parametrów fizyko-chemicznych wody.
W sprzedaży znajdują się lampy UV o wydajnościach dostosowanych do instalacji wodnych całych domów. Dobór lampy powinien zostać poprzedzony kontaktem ze sprzedawcą i przeprowadzeniem profesjonalnego badania wody (np przez Sanepid).
W lapmy UV wyposażone są nowoczesne systemy odwróconej osmozy dostępne w sklepach www.woda.com.pl i www.sklep-ustm.pl.
Poniżej przedstawiamy przykładowe dawki promieni UV, które eliminują konkretne mikroorganizmy. Wartości podane są w µW.s/cm2 przy długości fali 254nm:
BAKTERIE:
bacillus anthracis – [laseczka wąglika, wąglik] – 8,7
B.enteritidis – [salmonella] – 7,6
B.Megatherium sp. (vegetative) – 2,5
B.Megatherium sp. (spores) – 52,0
B.paratyphosus – 6,1
B.subtilis (vegetative) – 11,0
B.subtilis (spores) – 58,0
Clostridium tetani – [laseczka tężca, tężec] – 22,0
Corynebacterium diphtheria [maczugowiec błonicy, błonica] – 6,5
Eberthella typhosa [pałeczka duru brzusznego, dur brzuszny] – 4,1
Escherichia coli [pałeczka okrężnicy, bakteria koli] – 7,0
Leptospira interrogans [bakterie krętkowice] – 6,0
Micrococcus candidus – 12,3
Micrococcus sphaeroides – 15,4
Mycobacterium tuberculosis [prątek gruźlicy, gruźlica, suchoty] – 10,0
Neisseria catarrhalis, Moraxella catarrhalis – 8,5
Phytomonas tumefaciens – 8,5
Proteus vulgaris [powoduje sepsę i zakażenie układu moczowego] – 6,6
Pseudomonas aeruginosa [pałeczka ropy błękitnej] – 10,5
Pseudomonas fluorescens – 6,6
Salmonella enteritidis [salmonella] – 7,6
Salmonella paratyphi [salmonella] – 6,1
Salmonella typhimurium [salmonella] – 15,2
Salmonella typhosa (Typhoid) [salmonella] – 6,0
Sarcina lutea – 26,4
Serratia marcescens [pałeczka krwawa] – 6,2
Shigella dysenteriae (Dysentery) [czerwonka bakteryjna, dezynteria] – 4,2
Shigella paradysenteriae – 3,4
Spirillum rubrum – 6,16
Staphylococcus albus [gronkowiec biały] – 5,72
Staphylococcus aureus [gronkowiec złocisty] – 6,6
Streptococcus hemolyticus [wywołuje różę] – 5,5
Streptococcus lactis [bakterie mlekowe] – 8,8
Streptococcus viridans [paciorkowiec zieleniejący] – 3,8
Vibro cholarea [cholera] – 6,5
WIRUSY:
Bacteriophage (E.coli) – 6,6
Hepatitis virus [wirus zapalenia wątroby] – 8,0
Influenza virus [wirus grypy] – 6,6
Polio virus [choroba Heinego-Medina] – 6,0
Rotavirus [powoduje ostre, śmiertelne biegunki] – 24,0
Tobacco mosaic – 440,0
FORMA ZARODNIKÓW:
Aspergillus flavus (aflatoxin) [kropidlak żółty, powoduje raka] – 99,0
Aspergillus glaucus [kropidlak zielony, powoduje raka] – 88,0
Aspergillus niger kropidlak czarny, powoduje raka]- 330,0
Mucor racemosus [kwas mlekowy] – 35,2
Oospora lactis [lipaza] – 11,0
Penicillium digitatum – 88,0
Penicillium expansum – 22,0
Penicillium roqueforti – 26,4
Rhizopus nigricans [pleśń] – 220,0
GLONY / PIERWOTNIAKI:
Chlorella vulgaris (algae) [glony jednokomórkowe] – 22,0
Nematode eggs – 92,00
Paramecium [orzęsek, pantofelek] – 200,0
DROŻDŻE:
Baker’s yeast [drożdże piekarskie] – 8,8
Brewer’s yeast [drożdże piwne] – 6,6
Common yeast cake – 13,2
Saccharomyces cerevisiae [drożdże winne] – 13,2
Saccharomyces ellipsoideus [drożdże winne] – 13,2
Saccharomyces sp. – 17,6