Jak dobrać filtr do wody? Część druga – filtry kuchenne

By filtry do wodyMożliwość komentowania Jak dobrać filtr do wody? Część druga – filtry kuchenne została wyłączona

Decyzja zapadła! Trzeba kupić filtr do wody pitnej – tego czegoś, nazywanego „wodą”, co leci z kranu, nie da się pić!… Wiele osób prędzej lub później dojdzie do podobnego wniosku. Moje założenie wynika z faktu, iż woda z kranu to… złożony związek chemiczny, mający niewiele z wynikającym z definicji składem wody H2O (informacje o wodzie: czystawoda, wikipedia).

Producenci filtrów do wody, oferują całą gamę rozwiązań przeznaczonych do montażu w kuchni. Wymienię tutaj kilka najciekawszych rozwiązań.

Filtry dzbankowe (Anna, Brita, Kenwood itp):

Filtr kuchenny dzbankowy Formaster Anna Silian Elektroniczny

Najprostszymi filtrami są tzw. filtry dzbankowe. Nie wymagają one montażu i są bardzo łatwe w użyciu. Zadziwiająco dobrze oczyszczają wodę – sprawdzają się głównie przy niewielkim zapotrzebowaniu na wodę miękką, pozbawioną chloru, zawiesin i metali ciężkich. W naszym kraju bardzo popularne są produkty firmy Brita (zapewne z racji masowej reklamy telewizyjnej). Jednak w niczym im nie ustępują filtry dzbankowe Anna, wyprodukowane przez firmę Formaster. Są bardzo estetyczne, łatwe w eksploatacji (zwłaszcza w wersjach z wyświetlaczem elektronicznym). Dostępne są w wersjach o różnych pojemnościach i w wielu kolorach, pozwalających na dopasowanie filtra do wystroju kuchni. Wkłady do filtrów dzbankowych są stosunkowo tanie i dostępne w sklepach internetowych oraz hipermarketach.

Filtry montowane na kranach kuchennych (filtry nakranowe Aquafilter i Instapure):

Filtr nakranowy FH2000 Aquafilter

To kolejna propozycja producentów filtrów wodnych. Wymagają umocowania przy pomocy znajdujących się w komplecie złączek adaptacyjnych, do wylewki kranu baterii zlewozmywakowej. Mają mniejszą zdolność filtracji niż filtry dzbanowe, jednak są wydajniejsze (szybciej i na

bieżąco uzdatniają wodę) oraz dłuższą żywotność wkładów zamiennych. Filtry te usuwają zanieczyszczenia sedymentacyjne (stałe, nierozpuszczone w wodzie) oraz zanieczyszczenia organiczne (produkty gnilne). Z powodzeniem usuwają z wody również chlor i jego pochodne. Filtry nakranowe są estetycznymi rozwiązaniami. Producenci z racji faktu, że filtr taki jest podwieszony częściowo pod wylewką kranu kuchennego, co powoduje zmniejszenie odległości między kranem a komorą zlewozmywaka, stosują w nich dodatkowe rozwiązania, które eliminują potrzebę stosowana dodatkowych sitek zraszających itp. Przykładowo, filtr FH2000 firmy Aquafilter, posiada przełącznik pozwalający na:

  • pobieranie wody filtrowanej
  • przepływanie wody przez filtr bez filtrowania
  • przepływanie wody przez filtr bez filtrowania oraz dodatkowo zraszanie, czyli woda wypływająca z filtra nie ma postaci mocnego, jednorodnego strumienia, tylko wypływa przez sitko, co powoduje, że łatwiej jest myć naczynia itd.

Filtry montowane w szafce pod zlewozmywakiem:

Czterostopniowy filtr z membraną kapilarną

W tej grupie produktów dostępna jest najszersza oferta producentów. Filtry podzlewozmywakowe można podzielić na kilka grup. Jednak cechą charakterystyczną tych urządzeń jest to, że posiadają w komplecie dedykowane do pobierania wody czystej, dodatkowe kraniki, które montuje się na zewnątrz – typowo na zlewie lub w blacie tuż przy zlewozmywaku. Filtry podzlewozmywakowe mają bardzo duże możliwości filtracji z racji faktu, że z reguły zbudowane są w oparciu o kilka komór filtracyjnych (minimum dwie – maksymalnie 4) oraz w bardziej zaawansowanych urządzeniach, dodatkowo montowane są membrany i lampy sterylizujące UV.

  1. Filtry kilkustopniowe (najczęściej dwu-, trzy- i czterostopniowe)
    Są to filtry zbudowane z kilku korpusów (obudów dla wkładów) w których umieszcza się wkłady dedykowane do usuwania konkretnych zanieczyszczeń.
  2. Filtry kilkustopniowe z membraną kapilarną
    Podobnie jak w punkcie 1-szym. Dodatkowo filtr taki wyposażony jest w membranę kapilarną, która usuwa m.in. bakterie (dokładność filtracji do 0,02 mikrona!)
  3. Filtry kilkustopniowe z lampą UV
    Jak w punkcie 1-szym. Rozszerzenie polega na zastosowaniu lampy sterylizującej UV, eliminującej z wody wszelkie mikroorganizmy w zakresie do 99,99%. Lampa UV to najlepszy sposób na uzyskanie biologicznej czystości wody. Więcej informacji o lampie UV znajdziesz tutaj: http://www.odwrocona-osmoza.pl/lampa-uv-sterylizacja-wody-usuwanie-bakterii-i-wirusow
  4. Filtry kilkustopniowe z membraną kapilarną i lampą UV
    Kombinacja rozwiązań z punktów 2 i 3. Tego typu rozwiązanie jest najlepszym nieosmotycznym sposobem na uzdatnianie wody pitnej. Bardzo duża dokładność filtracji (do 0,02 mikrona dla membrany kapilarnej) oraz prawie 100% skuteczność filtracji biologicznej powodują, że woda pobierana co celów spożywczych jest bezpieczna dla organizmu ludzkiego
  5. Systemy odwróconej osmozy
    Filtry uzdatniające wodę metodą odwróconej osmozy, są najskuteczniejszym sposobem na pozbycie się z wody wszelkich zanieczyszczeń chemicznych a w przypadku wersji z lampą UV również zanieczyszczeń biologicznych. Więcej o filtrach odwróconej osmozy znajdziesz tutaj: http://www.odwrocona-osmoza.pl/filtr-odwroconej-osmozy
Uzdatnianie wody
Blue Taste Theme created by Jabox